ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων






Ο ΣΣΙ στις 2 Ιουλίου 2014 πραγματοποίησε  στο θέατρο Κατσικά Ιωαννίνων την ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση με τραγούδια και χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τα χορευτικά τμήματα το Συνδέσμου με εξαιρετική επιτυχία ανέδειξαν το ιδιαίτερο ύφος και ήθος του κάθε τόπου.


Οι θεατές, Συρρακιώτες, γονείς των χορευτών, φίλοι του Συρράκου και της παράδοσης γέμισαν από νωρίς το θέατρο και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά ακούσματα και χορούς όχι μόνο του Συρράκου αλλά από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας. Είχαν παράλληλα και την ευκαιρία να δουν και την προσπάθεια  των παιδιών και όλων που μοχθούμε για την παράδοση και τον τόπο μας και με ιδιαίτερο ζήλο θέλουμε να τη μεταφέρουμε στη νέα γενιά.
 

Στο Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων υπάρχουν, ως γνωστόν,  όλες οι ηλικίες και αυτό είναι το ενθαρρυντικό για το μέλλον, γιατί οι μικροί μπορούν να βλέπουν τους μεγαλύτερους, να τους «αντιγράφουν» και  να συνεχίζεται έτσι η ιστορία στο χώρο της.



Προκαλεί πάντα ιδιαίτερη αίσθηση η απόδοση των χαρακτηριστικών του κάθε τόπου από τον οποίον  προέρχονται οι χοροί και είναι αυτό πάντα το ζητούμενο. Αυτή την ιδιαίτερη χροιά, το ιδιαίτερο μουσικό και χορευτικό χρώμα που δεν βγάζει έξω από το πλαίσιο αλλά δεν εξαφανίζει το άτομο, την ομάδα καλλιεργούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό στη νεότερη γενιά. 

 
Μιλώντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτης Γκίζας, είπε: «Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου μας, σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας  και σας εύχομαι προσωπικά και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου. να περάσετε ευχάριστα. Πέρυσι τέτοια εποχή πραγματοποιήσαμε την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου μας στο Συρράκο.


Το λέω αυτό, γιατί πιστεύω πως τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται στο φυσικό τους χώρο. Προσπαθούμε καθημερινά στο Σύνδεσμο να καλλιεργούμε τους δεσμούς με τη γενέτειρά μας και αυτή με τη σειρά της θα θέλει να αγκαλιάσει τέτοιες προσπάθειες. Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι από πλευράς χρημάτων, το γνωρίζετε άλλωστε αυτό και είναι δύσκολο να ξανοίγεται ο Σύνδεσμος, γιατί τα έξοδα τέτοιων διοργανώσεων είναι πολλά. Και φέτος δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ τα πράγματα μιας και αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μέσα στο χρόνο μια εκδήλωση στα Γιάννινα στο Πνευματικό Κέντρο και ως εκ τούτου χρειάζονται χρήματα. Έτσι, προτιμήσαμε αυτόν εδώ το φιλόξενο χώρο να παρουσιάσουμε τη δουλειά ενός έτους στο Σύνδεσμό μας, παρόλο που, όπως αναφέραμε, επιθυμία μας ήταν να γίνει στο χωριό.


 Απόψε έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσετε τα παιδιά σας που συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα, αλλά όλοι να θυμηθούμε μέσω των χορών και των τραγουδιών παλαιότερα σχήματα ζωής, τρόπους ψυχαγωγίας, όχι μόνο του δικού μας χωριού, του Συρράκου, αλλά και γειτονικών περιοχών. Η ετήσια αυτή εκδήλωση είναι η αφορμή για κάτι πιο σημαντικό, αυτό που μας συνδέει όλους μας και είναι το ενδιαφέρον και η ευαισθησία όλων μας για το Συρράκο, τον πολιτισμό του, τον πολιτισμό γενικά του τόπου μας, που θέλουμε να λέμε και προσπαθούμε να γνωρίσουμε και στα νέα παιδιά…».


Ακολούθως ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Πρώτα-πρώτα το Τοπικό Συμβούλιο Κατσικά, για την παραχώρηση αυτού του φιλόξενου και ζεστού χώρου και τον Αντιδήμαρχο κ. Γκόλα, τον κ. Κατηρτσίδη Δημήτρη για τη διευκόλυνση στο φωτισμό του χώρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, για τη βοήθειά τους, τους χοροδιδασκάλους κ. Ράρρα Σταυρούλα και κ. Ζιώγα Στέργιο για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά στα χορευτικά τμήματα, τους γονείς και τα παιδιά, τους γονείς γιατί πάντα προστρέχουν  και βοηθούν στις δραστηριότητες του Συνδέσμου μας και τα παιδιά, γιατί πάντα ακούν και προσπαθούν για το καλύτερο. 



Και ανέφερε χαρακτηριστικά :  «…Εμείς θα αγωνιζόμαστε το όραμα να γίνεται κάθε φορά πράξη. Θα είμαστε πάντα εδώ και θα προσπαθούμε για το καλύτερο». Ακόμη ευχαρίστησε τους μουσικούς: Κ. Γεροδήμο και την Τατιάνα Μπενέκου στο τραγούδι, τον Χρήστο Ντούλια στο κλαρίνο, τον Κατσούρα Σωτήρη στο βιολί, τον Βόλλα Θανάση στο λαούτο και τον Παπαναστασίου Σταύρο στα κρουστα. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Β. Χήτο για τη διάθεση των εμφιαλωμένων νερών και τα καταστήματα του Συρράκου για τους χυμούς που προσέφεραν στους χορευτές. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο  Δήμαρχος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, κ.Γιάννης Σεντελές,  ο αντιδήμαρχος Β. Τζουμέρκων, κ. Γιώργος Κώτσιας, ο δημοτικός σύμβουλος Β. Τζουμέρκων, κ. Χρήστος Σκαμνέλος, ο τοπικός εκπρόσωπος του Συρράκου, κ. Νικόλαος Γκίζας και  ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κατσικά, κ. Παύλος Λέκκας.

1 σχόλιο:

  1. Οι Συρρακιώτες συνιστούν πρότυπο του εθνικού μουσικοχορευτικού πολιτισμού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή