ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΣΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ (27/6) Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την πατρογονική γη του ιστορικού αρχοντοχωριού και την πλατεία που για αιώνες διαφύλαξε την παράδοση του Συρράκου, επέλεξε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων ώστε όλοι οι χορευτές του να γιορτάσουν εκεί το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που ενέχει μια τέτοια απόφαση, εντούτοις για τους χορευτές και το διοικητικό συμβούλιο αποτελεί «ιερή» υποχρέωση να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε το χωριό, μετά την ουσιαστική ερήμωσή του πριν από λίγες δεκαετίες, να βρει τη νέα θέση, στο γίγνεσθαι του αιώνα που διανύουμε.

Η ετήσια παράσταση αποτελεί ουσιαστικά τον «καθρέφτη» της δουλειάς που γίνεται σε όλες τις ηλικίες (προσχολική, σχολικές, Ενηλίκων και Εμφανίσεων) βάση του βραχυχρόνιου και μακροχρόνιου σχεδιασμού. Στις ιδιαιτερότητες της φετινής παράστασης είναι η παρουσίαση της παράδοσης των Βλάχων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Του Συρράκου, των Σερρών και της Λάρισας. Σε αυτά θα προστεθεί η μουσικοχορευτική παράδοση των Βλάχων του Μετσόβου, από τον Χορευτικό Όμιλο Μετσόβου, που μαζί με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, αποτελούν τους δυο εκλεκτούς προσκεκλημένους του ΣΣΙ για φέτος.
Η παράσταση θα αρχίσει στις 7.30 μμ και με το πέρας της εκδήλωσης, θεατές και χορευτές, θα έχουν την ευκαιρία να γλεντήσουν πάνω στο παραδομένο τρόπο του Συρράκου και της Ηπείρου.
Την διδασκαλία των συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν έχουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Σταυρούλα Ράρρα, Νίκος Νούσιας και Γιώργος Μέτσιος.
Την μουσική συνοδεία οι: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Προκόπης Μπάος (κλαρίνο), Γιώργος Πατσούρας (τραγούδι), Στέργιος Μπάος (τραγούδι, λαούτο), Βαγγέλης Βέρδης (ντέφι), Γκαούτσος Παναγιώτης (νταούλι), Μιχάλης Βέρδης (λαούτο), Στέφανος Βέρδης (βιολί).
Χορηγοί επικοινωνίας: Τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ www.enxoro.gr», τηλεοπτικός σταθμό «Ήπειρος Tv1».



Η ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


ΣΣΙ-1ο Παιδικό Τμήμα- Χοροί Συρράκου: Ένα μικρό βλαχόπουλο, Λεβεντιά, Βρύση μου μαλαματένια.

ΣΣΙ- 2ο Παιδικό Τμήμα- Χοροί Ιωαννίνων: Εβραϊκή, Μπαζαρκάνα, Λυγαριά, Παλαμάκια- Κουραμπάς.

ΣΣΙ : Τμήμα Ενηλίκων- Χοροί Συρράκου: Γιάνναινα- Γιαννάκαινα, Μπαλατσός, Βλαχοθανάσης, Βίνι ουάρα σι φουτζίμου.

ΣΣΙ- 3ο Παιδικό Τμήμα- Χοροί Σαρακατσάνων: Φέτος το καλοκαίρι, Κοντούλα σαν τη βαμβακιά, Τριανταφυλλιά, Ο Γιάννος ο Περατιανός.

ΣΣΙ : Τμήμα Εμφανίσεων: Κοντούλα βλάχα, Αντίπερα (τραγ. χορευτριών), Χατζηστέργιος, Κάτω στην άσπρη πέτρα (τραγ. χορευτριών), Ζαχαρούλα, Τασιά- Χάϊδω. 

Χορευτικός Όμιλος Μετσόβου: Χοροί Μετσόβου: Άιντε βα φιάτε, Αστασιάρα νου ντουρνίη, Κώστα Τάση, Πέρδικα, Για μια βραδιά, Βασιλαρχόντισσα, Ντόι λαϊ μούτζ, Καλώς μας ήρθε η Άνοιξη.

ΣΣΙ : Τμήμα Γυμνασίου, Λυκείου- Χοροί βλάχων Λάρισας: Λιαβιτσίνα, Αρβανιτοβλάχικο, Πότε θα ‘ρθει η Άνοιξη, Τ’ ακούς τ’ αηδόνι- γυρίσματα.

Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών: Χοροί Πωγωνίου- Β. Ηπείρου: Ξενιτεμένο μου πουλί (τραγούδι χορευτριών), Μπεράτι, Μου ‘λεγε η μάνα μου (τραγούδι χορευτριών), Δεροπολίτισσα, Ζαραβίνα.
Χοροί Ζαγορίου: Άσπρα μου πουλιά, Καλονυχτιά (τραγούδι γυναικών), Φράσια, Γυρίσματα.

ΣΣΙ: Τμήμα Εμφανίσεων: Βαριά βαρούν τα σήμαντρα, Γιαν’ Κώστας, Λεβεντιά (τραγ. χορευτριών), Γιατί είναι μαύρα τα βουνά, Νου τι ρίντι (τραγ. Χορευτριών), Βούλα .


Ετήσια παράσταση Συνδ. Συρρακιωτών Ιωαννίνων 27/6/2015 (trailer).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου