ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το Τμήμα Εμφανίσεων του Σ.Σ.Ι συμμετείχε στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού Δήμου Ιωαννιτών



Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων συνέχισε τις πολυποίκιλες δράσεις του με την συμμετοχή του Τμήματος Εμφανίσεων του σε μια σημαντική εκδήλωση, στο  4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού του Δήμου Ιωαννίνων, που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του και που πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου 2017, ημέρα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με τίτλο «… στους μάρτυρες, στους ήρωες..» στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»  του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. 




Πρόκειται για την συνέχιση μια προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πριν λίγα χρόνια από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του ΠΚΔΙ και που στις τρεις πρώτες χρονιές που διοργανώθηκε συμμετείχαν όλα σχεδόν τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ φέτος συμμετείχαν και από άλλες περιοχές της Ελλάδας με τους διοργανωτές να θέτουν ως στόχο την συνέχιση του φεστιβάλ και τα επόμενα χρόνια με χορευτικά όχι μόνο από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά ακόμη και από το εξωτερικό. Επίσης το συγκεκριμένο φεστιβάλ απετέλεσε το δεύτερο μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που αφορούσαν ανάλογα γεγονότα, μετά το Παιδικό Φεστιβάλ στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων στο οποίο επίσης είχε συμμετάσχει ο Σύνδεσμος μας.

Το τμήμα εμφανίσεων του Συνδέσμου παρουσίασε χορούς και βλάχικα τραγούδια του Συρράκου τα οποία ερμήνευσαν εξ ολοκλήρου οι χορεύτριες του. Η άρτια οργανωμένη εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά στην συστηματική δουλειά των φορέων που κινούνται στον χώρο της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς. Οι εκατοντάδες θεατές αναγνώρισαν με το θερμό χειροκρότημα τους την ποιοτική παρουσίαση, πάνω στον Παραδομένο Τρόπο και Ύφος, των οχτώ συλλόγων από περιοχές της Ηπείρου και της Ελλάδας αλλά και την εξαιρετική συνεργασία όλων που επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.






Στο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Κώστας Γκόγκος τόνισε ότι οι συνεργασίες φορέων σε αυτά τα επίπεδα μπορούν να αναδείξουν ακόμη περαιτέρω την πολιτιστική κληρονομιά, στοιχείο που έχει ανάγκη ο τόπος αυτές τις δύσκολες εποχές.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του καλλιτεχνικού σκέλους του Φεστιβάλ, κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης (εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής) επεσήμαναν ότι οι στοχευμένες και μακρόπνοες παρεμβάσεις στον χώρο, στόχο έχουν πρώτιστα να συνδράμουν ώστε να διαμορφωθούν σωστότερα οι χαρακτήρες των νέων πολιτών, μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες εκμάθησης και παρουσιάσεων.






Συνυπήρξαν σε αυτή την διοργάνωση Πολιτισμού τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών: Πολιτιστικού Συλλόγου Μετσόβου (χοροί Μετσόβου), Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου (χοροί Πόντου), Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Η Αράπιτσα» (Χοροί της Νάουσας από το έθιμο «Μπούλες»), Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων (Χοροί Συρράκου), Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων (χοροί Θεσπρωτίας), Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (χοροί Αστικής Παράδοσης Ιωαννίνων), Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγους Θεοδωριανιτών Άρτας «Κωστηλάτα» (Χοροί Τζουμέρκων) και Πολιτιστικού Σύλλογου «Λούτσας» Ιωαννίνων (Χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Βασίλης Καλούδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννιτών: κ.κ. Γεωργία Γιώτη, Κώστας Λαόσογλου και Βασίλης Κοσμάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κέλλυ Καραμάνη, καθώς και οι πρόεδροι των Συλλόγων και Φορέων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.




Η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε με την καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των υπεύθυνων του κάθε πολιτιστικού φορέα και των διοργανωτών ενώ μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ ακολούθησε γεύμα σε κέντρο δεξιώσεων λίγο έξω από τα Ιωάννινα το οποίο εξελίχθηκε σε ένα παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρες από τρεις διαφορετικές περιοχές με την συμμετοχή όλων των συντελεστών του φεστιβάλ.


Το Δ.Σ του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του, για την τιμητική πρόσκλησή τους προς τον Σ.Σ.Ι να συμμετάσχει στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού χορού του Δήμου Ιωαννιτών, αφιερωμένο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άριστη οργάνωση, καθώς και σε όλους τους χορευτές των Συλλόγων που συμμετείχαν. Ελπίζουμε και στην μελλοντική συνεργασία των συλλόγων και των φορέων, προς την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και της μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου