ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ο Σ.Σ.Ι εξέδωσε το βιβλίο «Το Εκπαιδευτικό Οικοτροφείο Συρράκου, ο Γιαννιώτης (1922-1977)» του κ. Δημητρίου Ελ. Ράπτη.




Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων συνεχίζοντας την πολυετή δραστηριοποίηση του στον τομέα των εκδόσεων και στηρίζοντας κάθε αξιόλογη προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Συρράκου, εξέδωσε το βιβλίο «Το Εκπαιδευτικό Οικοτροφείο Συρράκου, ο Γιαννιώτης (1922-1977)». Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί προϊόν μια πολυετούς και πολύ σημαντικής προσπάθειας του συγγραφέα του βιβλίου και εκπαιδευτικού κ. Δημητρίου Ελ. Ράπτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι συνεργάτης του Συνδέσμου μας καθώς και της εφημερίδας «Αντίλαλοι του Συρράκου» και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την συγγραφή του βιβλίου αλλά και την συνολική του προσφορά.

Το βίβλίο είναι μια αρχειακή έρευνα για το κοινοτικό οικοτροφείο του Συρράκου Ιωαννίνων που λειτούργησε από το 1922 ως το 1977 με μια διακοπή δέκα και παραπάνω χρόνων στον πόλεμο του ’40. Περιλαμβάνει στοιχεία από την ίδρυσή του, τη λειτουργία του, τους κανονισμούς λειτουργίας, το διοικητικό, εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό, τους οικονομικούς πόρους και τα περιουσιακά του στοιχεία, την προμήθεια των αναγκαίων ειδών και το συσσίτιο των οικοτρόφων το Μητρώο με τα ονοματεπώνυμά τους, καθώς κα στοιχεία από την καθημερινή ζωή τους. Η λειτουργία του σε δύσκολες περιόδους και με την ιδιομορφία της κοινωνίας –μετακινούμενοι στα χειμαδιά το χειμώνα και επιστροφή την άνοιξη στο χωριό- πρόσφερε στέγη και τροφή σε πάρα πολλά Συρρακιωτόπουλα βοηθώντας τα να σπουδάσουν με καλύτερες συνθήκες. Με το βιβλίο αναδεικνύεται οι προνοιακός αυτός κοινοτικός αυτός θεσμός και παράλληλα φωτίζονται διάφορες πτυχές της κοινωνίας του Συρράκου από την περίοδο του Μεσοπολέμου ως τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Η έκδοση αυτή θεωρούμε πως αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές που περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του Συρράκου και ο Σ.Σ.Ι, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, επέλεξε να το διαθέσει στην πολύ προσιτή τιμή των 8 ευρώ έτσι ώστε όλοι οι Συρρακιώτες να μπορούν να το αποκτήσουν. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα ενώ για την ακριβή ημερομηνία και περισσότερες λεπτομέρειές θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου