ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Διήμερη εκδρομή Σ.Σ.Ι σε Αλβανία και Σκόπια.


Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων πραγματοποίησε στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2017 τη φθινοπωρινή του διήμερη εκδρομή με προορισμό τις γειτονικές χώρες της Αλβανίας και των Σκοπίων. Πρώτος προορισμός η πόλη της Κορυτσάς. Η Κορυτσά, εκτός από σημαντικό εμπορικό, αποτέλεσε και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με πλήθος ελληνικών σχολείων να λειτουργούν σ’ αυτή.
Επισκεφθήκαμε τον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου που χτίστηκε το 1992. Έπειτα, αναχωρήσαμε για τον επόμενο σταθμό, την πόλη Πόγραδετς. Το Πόγραδετς είναι κτισμένο κοντά στις όχθες της λίμνης Οχρίδας. Από εκεί αναχωρήσαμε για το Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ. Κτισμένο τον 10ο αιώνα, όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, διαθέτει εκπληκτικές
τοιχογραφίες. Από το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ξεκίνησαν ο Έλληνες μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος να διδάξουν στους Σλάβους την Αλφάβητο (Κυριλλικά) και τη Βίβλο. Ο όσιος Ναούμ είναι
θαμμένος σ’ αυτή τη Μονή. Ο θρύλος θέλει την καρδιά του να ακούγεται ακόμη να χτυπά, αν ακούσει κανείς προσεκτικά πάνω από τον τάφο του. Αργά το απόγευμα, και αφού είχε νυχτώσει, φτάσαμε στο ξενοδοχείο. Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στην πόλη Οχρίδα, την «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» όπως χαρακτηρίζεται λόγω της μεγάλης θρησκευτικής σημασίας της στην εξάπλωση της Χριστιανοσύνης, με τις 365 εκκλησίες, μια για κάθε ημέρα του χρόνου. Ξεναγηθήκαμε σε Βυζαντινές εκκλησίες και στα μικρομάγαζα με τα είδη κεραμικής και λαϊκής τέχνης.
Εκεί, υπάρχει και το Εθνικό Εργαστήριο Χειροποίητου Χαρτιού, πάπυρου, ένα από τα επτά εργαστήρια σε παγκόσμια κλίμακα. Το εκπληκτικό είναι ότι εδώ υπάρχει το ένα εκ των δύο μοναδικών αντιγράφων της αρχικής πρέσας του Γουτεμβέργιου. Το μεσημέρι αναχωρήσαμε για τον τελευταίο σταθμό, την πόλη Μπίτολα ή Μοναστήρι. Ξεναγηθήκαμε στην κεντρική πλατεία, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και περπατήσαμε στην κεντρική οδό Σιρόκ Σοκάκ. Έπειτα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής περνώντας από το τελευταίο τελωνείο της Νίκης Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου