ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου η Ετήσια Μουσικοχορευτική Παράσταση του Σ.Σ.Ι



Την Κυριακή 29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού, επέλεξε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων να πραγματοποιήσει την Ετήσια Παράσταση του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Η φετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150  χρόνια από την γέννηση του Συρρακιώτη ποιητή Κώστα Κρυστάλλη και η συγκεκριμένη εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη σε αυτόν, άνοιξε την αυλαία μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην χρονιά προς τιμήν του ποιητή του βουνού και της στάνης. 



Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων πραγματοποίησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ετήσια παράστασή του και την παρουσίαση όλων των χορευτικών του τμημάτων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και στο κοινό των Ιωαννίνων με ελεύθερη είσοδο. Επίσης ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην οικονομική ενίσχυση που προσέφερε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων προς την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων με χρηματικό ποσό. Επιπλέον, ο Σ.Σ.Ι έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στην αξιέπαινη προσπάθεια της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, μέσω του μπαζάρ της ΕΛΕΠΑΠ που υπήρχε στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου.


Η παρουσίαση ξεκίνησε με την προσφώνηση της ετήσιας παράστασης και με τους σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν η περιφερειακή σύμβουλος κα. Κέλλυ Καραμάνη και ο δήμαρχος δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές. Επίσης, η φετινή εκδήλωση είχε ακόμη μια πολύ σπουδαία ιδιαιτερότητα καθώς, κατά την έναρξη της, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παράδοση των εξαιρετικών παραδοσιακών φορεσιών του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Ομίλου «ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ» της αείμνηστης Συρρακιώτισας λαογράφου κας Ερμηνείας Φωτιάδου από την κόρη της κα Άντα Φωτιάδου στον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων.



Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε εν μέσω συγκινητικής ατμόσφαιρας με την κα Άντα Φωτιάδου να αφήνει το στίγμα της με τον μεστό της λόγο, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους, πιστή πάντα στον δρόμο της προσφοράς προς τους Συρρακιώτες που χάραξε η μητέρα της.





Η παράδοση των φορεσιών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προσφορές όλων των ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων. Η κα Άντα Φωτιάδου βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα για την προσφορά της αυτή προς τον Σύνδεσμο, ενώ στην τελετή παράδοσης συμμετείχαν επίσης οι εκ των ιδρυτικών μελών και μέλη του Δ.Σ του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Ομίλου «ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ»: κα Κατερίνα Ζιώγα και κ. Θεμιστοκλής Γείτονας. Καθ’ όλη την διάρκεια της τελετής παράδοσης προβλήθηκε οπτικό υλικό από την πολύ σημαντική παρουσία του Ομίλου «ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ», ο οποίος ταξίδεψε επί πολλά χρόνια το όνομα του Συρρακιώτη ποιητή στις πέντε ηπείρους.


Μετά το πέρας της τελετής παράδοσης ξεκίνησε η παράσταση των διακοσίων περίπου χορευτών ηλικίας από τριών έως ογδονταπέντε ετών οι οποίοι παρουσίασαν στους θεατές, που παρά την αφόρητη για την εποχή ζέστη κατέκλυσαν την αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», χορούς και τραγούδια από πολλές περιοχές όπως Συρράκο, Ήπειρος, Γιάννινα, Μακεδονία, Θεσσαλία, Μέτσοβο, Κρήτη και Λέρο αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού και αφήνοντας κατά γενική ομολογία πολύ θετικές εντυπώσεις. 



Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ολοκληρωμένη παρουσίαση για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια όλων των συρρακιώτικων χορών που χορεύτηκαν και τραγουδήθηκαν από τις χορεύτριες και τους χορευτές του τμήματος εμφανίσεων ενώ μετά από πολλά χρόνια παρουσιάστηκε και ο «κλειστός» δηλαδή η Συρρακιώτικη Βιργινάδα η οποία για μια περίοδο ετών ακολουθούσε το τσάμικο στο Συρράκο. Την επιμέλεια των χορευτικών τμημάτων του Συνδέσμου είχαν οι καθηγητές φυσικής αγωγής: κ. Ηλίας Χ. Γκαρτζονίκας, κα Μαριλένα Τζαλονίκου και κα Κυριακή Μπούτικου.  Την μουσική επιμέλεια της παράστασης είχαν οι μουσικοί: Κώστας Γεροδήμος (τραγούδι), Ηλίας Πλαστήρας (κλαρίνο-τραγούδι), Γιώργος Γκόγκος (Βιολί), Δημήτρης Κωνσταντής (λαούτο - τραγούδι), Διονύσης Ζώης (κρουστά)  και Σταματία Ζαρκάδη (τραγούδι).






Με την ολοκλήρωση της παράστασης τον λόγο είχε ο πρόεδρος του Σ.Σ.Ι κ. Γιώργος Κατσάνος ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές: το διοικητικό συμβούλιο, τους  χοροδιδασκάλους, του χορευτές, τους μουσικούς, τους χορηγούς, και όλους τους συλλόγους που συνέδραμαν με τον δανεισμό παραδοσιακών φορεσιών καθώς επίσης το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων υπό την αιγίδα των οποίων τελούσε η παράσταση. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα και παραδοσιακό γλέντι με τους μουσικούς της παράστασης, για όλα τα τμήματα των ενηλίκων του Συνδέσμου.



Επιμέλεια κειμένου: Απόστολος Ι. Μάκης

Απόσπασμα απο το δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1 όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην ετήσια παράσταση του Σ.Σ.Ι:



*Για να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο την παράσταση, η επιμέλεια του οποίου ανήκε για μιά ακόμη χρονιά στον κ. Βαγγέλη Γιωτόπουλο τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, μπορείτε να μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (link):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου