ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο παραδοσιακών χορών από τη Δυτική Θεσσαλία.



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο παραδοσιακών χορών με θέμα: Ο Χορός στην παράδοση της Δυτικής Θεσσαλίας «Άγραφα - Κάμπος-Ασπροπόταμος» , με εισηγητή τον κ. Γιάννη Δήμα, Πανεπιστημιακό Διδάσκοντα στην Χορολογία ελληνισμού στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το βλαχοχώρι Τζούρτζια (Αγία Παρασκευή) Ασπροποτάμου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων "Βαλάνειο" και συνδιοργανώθηκε από τρείς πολιτιστικούς φορείς της πόλης των Ιωαννίνων: το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Σύλλογο Ματσουκίου «Η Βύλιζα», με την συμμετοχή περίπου 80 χορευτών και χοροδιδασκάλων.



Ο Σ.Σ.Ι έχει εντάξει τα τελευταία χρόνια στον ετήσιο προγραμματισμό των ποικίλων δραστηριοτήτων του, τα σεμινάρια παραδοσιακών χορών είτε διοργανώνοντας σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, όπως φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είτε συμμετέχοντας τόσο οι χορευτές του όσο και οι χοροδιδάσκαλοι του σε σεμινάρια άλλων πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η επιστημονική τεκμηρίωση της διδασκαλίας των παραδοσιακών χορών και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, μέσα από παλιές καταγραφές και μελέτες καταξιωμένων ερευνητών,  αποτελεί πλέον όχι μόνο επιτακτική ανάγκη αλλά και μονόδρομο προκειμένου να διασωθεί αυτούσιος και αναλλοίωτος ο λαϊκός μας πολιτισμός και ο πολιτιστικός μας πλούτος.


Το σεμινάριο ξεκίνησε με τον καθηγητή φυσικής αγωγής και χοροδιδάσκαλο του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, ο οποίος αφού πρώτα καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους στην συνέχεια παρουσίασε τον εισηγητή του σεμιναρίου και Πανεπιστημιακό Διδάσκοντα  κ. Γιάννη Δήμα ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν  και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών:  κ. Γιώργος Κατσάνος, πρόεδρος Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, κ. Νίκος Νούσιας χοροδιδάσκαλος  του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και κ. Γιώργος Παππάς πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου Ματσουκίου «Η Βύλιζα». Στην συνέχεια ο λόγος ανήκε στον εισηγητή κ. Δήμα ο οποίος αφού με την σειρά του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίηση του αλλά και την χαρά του που συνάντησε ξανά τους χοροδιδασκάλους κ. Γκαρτζονίκα και κ. Νούσια με τους οποίους έχει συνεργαστεί και κατά το παρελθόν καθώς και τους δύο πολιτιστικούς συλλόγους που εκπροσωπούν τα βλαχοχώρια Συρράκο και Ματσούκι μιας και ο ίδιος είναι βλάχος. Επίσης, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση του για το γεγονός ότι μεταξύ των συμμετεχόντων στο σεμινάριο, βρισκόταν και κάποιοι φοιτητές του από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων όπως οι δύο καθηγήτριες φυσικής αγωγής και δασκάλες παραδοσιακών χορών του Συνδέσμου μας κα. Κυριακή Μπούτικου και  κα. Μαριλένα Τζαλονίκου.


Στην αρχή του σεμιναρίου διδάχθηκαν χοροί από τον κάμπο και την πεδινή Θεσσαλία όπως η καραγκούνα με τις αρκετές παραλλαγές της και στην συνέχεια αναλύθηκαν χοροί των Αγράφων και τέλος οι βλάχικοι χοροί των χωριών του Ασπροποτάμου με το ιδιαίτερο ύφος τους και τις παραλλαγές που εμφανίζονται σε κάθε βλαχοχώρι του Ασπροποτάμου. Η θεματολογία του σεμιναρίου παρουσιάστηκε μαθησιακά από τον εισηγητή κ. Δήμα, με την εξής διδακτική διαδικασία: Μεθοδολογία - Ρυθμολογία  - Ανάλυση - Σύνθεση - Μετρική - Χορευτικοί δρόμοι, όλα στη πράξη. Μια νέα μεθοδολογία που αναπτύσσεται και εξελίσσεται διδακτικά στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την καθοδήγηση του Δασκάλου κ. Γιάννη Δήμα, με πολύ μεγάλη επιτυχία διεθνώς.


Μετά το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες γεύτηκαν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη των συλλόγων καθώς και τα ποτά και αναψυκτικά που ήταν προσφορά των διοργανωτών ενώ στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι με χορούς από την Θεσσαλία με την παραδοσιακή ορχήστρα του κ. Κώστα Βέρδη. Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων με αυτή την εκδήλωση ουσιαστικά ολοκλήρωσε την φετινή εκπαιδευτική χρονιά ενώ θα λάβει μέρος σε αρκετές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.



Επιμέλεια κειμένου: Απόστολος Ι. Μάκης



Απόσπασμα απο το δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1 στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο σεμινάριο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου