ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια απο την γέννηση του συρρακιώτη ποιητή Κώστα Κρυστάλλη.



Ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του Συρράκου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 21/07/2018, στο ιστορικό αρχοντοχώρι με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή "του βουνού και της στάνης", Κώστα Κρυστάλλη, παρουσία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου


Στην εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση φυσικά, παρευρέθηκαν και οι Σύνδεσμοι Συρρακιώτων οι οποίοι αποτελούν τις ζωντανές κοιτίδες των Συρρακιωτών και τον συνδετικό τους κρίκο στα αστικά κέντρα όπου ζούνε σήμερα οι Συρρακιώτες. Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας και τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Φιλιππιάδας και Κάμπου παρουσίασαν από κοινού, χορούς από την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του Συρράκου θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια  μελλοντική συνεργασία μεταξύ όλων των Συνδέσμων Συρρακιωτών καθώς όπως αποδείχθηκε περίτρανα πως αυτά που τους συνδέουν είναι πάρα πολλά με κυριότερο όλων τη διατήρηση, ανάδειξη και διάδοση της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του Συρράκου .


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Συρράκο, όπου τον υποδέχθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι και καταγόμενοι από το Συρράκο, όπως επίσης η υφυπουργός Παιδείας Μερ. Τζούφη, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρ. Μαντάς, Γ. Στέφος και Κ. Τασούλας, οι βουλευτές Πρέβεζας Κ. Μπάρκας και Στ. Γιαννάκης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.




Στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου, ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την δοξολογία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του ποιητή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.




Στο συνεδριακό κέντρο του Συρράκου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, αφιερωμένη στη μνήμη, το έργο και την παρακαταθήκη του Κ. Κρυστάλλη, με ομιλητές τον ποιητή Μιχ. Γκανά, τους συγγραφείς Παντελή Μπουκάλα και Βασίλη Γκουρογιάννη, ενώ αποσπάσματα από διηγήματα του Κ. Κρυστάλλη διάβασε η συγγραφέας και ηθοποιός Ελένη Ζιώγα, που έλκει την καταγωγή της από το Συρράκο.




Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ευάγγελος Αυδίκος, ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην ημερίδα ο πρόεδρος της ΤΚ. Συρράκου, Νίκος Γκίζας, που δώρισε μία παραδοσιακή γκλίτσα στον κ. Παυλόπουλο.
Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, αφού αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του Κ. Κρυστάλλη, μίλησε για τις προοπτικές που διανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, ενώ δώρισε και μία αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας παράλληλα, όλες οι εκδηλώσεις που θα γίνουν για τον Κ. Κρυστάλλη, να είναι υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον κ. Παυλόπουλο.
Την οικεία αίθουσα κοσμούσε η έκθεση φωτογραφίας του κυρίου Βαγγέλη Γιωτόπουλου, με θέμα την μετακίνηση των κτηνοτρόφων του Συρράκου στα χειμαδιά.




  Μετά το πέρας της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν από τον κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη, ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, κύριο Θεόδωρο Παπαγιάννη, η οποία τοποθετήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου "Κώστας Κρυστάλλης".
«Μια αναδρομική συγνώμη», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κώστα Κρυστάλλη στο Συρράκο Ιωαννίνων «για όσα δεν έκανε η Πολιτεία τόσο όσο ο Κώστας Κρυστάλλης ήταν ζωντανός, όσο και μετά τον θάνατό του για να τιμηθεί το έργο του όπως του αρμόζει».
«Ευτυχώς το έργο αυτού αναγνωρίζεται από εκείνους που πρέπει. Αλλά εύχομαι η Πολιτεία εφεξής να πράξει κι εκείνη το δικό της χρέος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Να έχετε δύναμη και να συντηρείτε την μνήμη του σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, τον ευλογημένο τόπο. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ», είπε.



Τέλος, παρατέθηκε επίσημο γεύμα στην κεντρική πλατεία του Συρράκου, το οποίο πλαισιώθηκε από ένα σύντομο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα των Συνδέσμων Συρρακιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου