ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Συμμετοχή Σ.Σ.Ι στο 36ο Πολιτιστικό Αντάμωμα στη Λίμνη Πλαστήρα.


Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων συμμετείχε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 στο 36ο Πολιτιστικό Αντάμωμα που διοργάνωσε η Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ» της πόλης της Καρδίτσας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πολύ σημαντικό θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το φετινό αντάμωμα πραγματοποιήθηκε στο χωρίο Κερασιά Καρδίτσας που βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και σε υψόμετρο 1000 μέτρων περίπου. 

Το χορευτικό τμήμα των ενήλικων χορευτών μας αρχικά συμμετείχε στην ομαδική αναμνηστική φωτογράφιση της εκδήλωσης ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα στους διοργανωτές και στους φιλοξενούμενους πολιτιστικούς συλλόγους με την συμμετοχή των προέδρων, των χοροδιδασκάλων και των υπευθύνων κάθε χορευτικού. Εν συνεχεία, το χορευτικό τμήμα συμμετείχε σε μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη χορευτική εκδήλωση την οποία οι διοργανωτές ονομάζουν «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ- ΓΛΕΝΤΙ». 


Πιο συγκεκριμένα, το κάθε χορευτικό χόρεψε μόνο του αρχικά τρείς χορούς της περιοχής του και στην συνέχεια για το υπόλοιπο της ώρας, που αντιστοιχούσε σε κάθε χορευτικό και περιοχή, όλα τα υπόλοιπα χορευτικά σηκώθηκαν και χόρεψαν ανακατεμένοι μαζί τους, γνωστούς χορούς της ίδιας περιοχής, τους οποίους ονομάζουν «χορούς του γλεντιού». Ενώ, η εμφάνιση του κάθε χορευτικού έκλεινε, με έναν ακόμη τελευταίο χορό της περιοχής του που χορεύονταν μόνο από τους χορευτές του. 

Το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων χόρεψε τρίτο κατά σειρά και παρουσίασε συνολικά οχτώ χορούς από την μουσικοχορευτική παράδοση του Συρράκου, κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων και αποκομίζοντας την πολύ καλή κριτική τόσο των διοργανωτών όσο και των υπόλοιπων πολιτιστικών συλλόγων, για το ιδιαίτερο ύφος αλλά και για την ομοιομορφία και κυρίως για την αυθεντικότητα των χορευτικών κινήσεων καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίασης του Συνδέσμου μας. Η επιμέλεια της παρουσίασης του χορευτικού μας ανήκει στην χοροδιδάσκαλο και καθηγήτρια φυσικής αγωγής κα. Μαριλένα Τζαλονίκου. 

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι χοροί: Παρουσίαση: 1ος : Συγκαθιστός Συρράκου (Βαριά βαρούν τα σήμαντρα) – Γύρισμα (Κότα μου κοτούλα μου) 2ος : Τσάμικος (Θέλω να ρίξει μια βροχή) 3ος : Γιαν - Κώστας Χοροί γλεντιού: 4ος : Για μια φορά είναι η λεβεντιά 5ος : Μηλίτσα 6ος : Γιάννος ο περάτιανος 7ος : Βλαχοθανάσης Κλείσιμο: 8ος : Βούλω μωρ Βούλω. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης κατά σειρά εμφάνισης: Το Λύκειο Ελληνίδων Φωκίδας που παρουσίασε χορούς της Επαρχίας Δωρίδας, Το Χορευτικό Τμήμα Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που παρουσίασε χορούς της Αιτωλοακαρνανίας, Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου Ηγουμενίτσας «Ο Άγιος Δημήτριος» που παρουσίασε χορούς της Θεσπρωτίας, Ο Σύλλογος Σερραίων Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης που παρουσίασε χορούς Σερρών και Μακεδονίας, Ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού Πολιτισμού Καβάλας «Λαϊκότροπο» που παρουσίασε χορούς της Β. Θράκης και τέλος η διοργανώτρια Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ» που παρουσίασε χορούς της Ημιορεινής και Ορεινής Καρδίτσας. 

Στην συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι ελεύθερο για όλους τους παρευρισκομένους μέχρι αργά, τόσο με τοπικούς χορούς για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και με χορούς απ’ όλη την Ελλάδα για τους χορευτές των Πολιτιστικών Συλλόγων. Η μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ανήκε στους εξαιρετικούς μουσικούς: Χρήστος Κιτσόπουλος: κλαρίνο – καβαλι, Λευτέρης Γάλλος: βιολί, Δημήτρης Σκότης: λαούτο – τραγούδι, Νίκος Μουτσέλος: γκάιντα – κλαρίνο – κρουστά, Βασίλης Σαραντινός: κρουστά – τραγούδι. Ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο της εκδήλωσης και χοροδιδάσκαλο, κύριο Γιάννη Καρβούνη καθώς και τη Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ» για την πρόσκληση στην άρτια οργανωμένη, εκδήλωση του 36ου Πολιτιστικού Ανταμώματος καθώς και για την άψογη φιλοξενία στην πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση οπού οι χορευτές είναι «τύποις και ουσία» οι πρωταγωνιστές! Επίσης, τον συγχαίρουμε για την πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια του όλα αυτά τα χρόνια η οποία όμως, όπως ανέφερε και ο ίδιος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης χρήζει μεγαλύτερης στήριξης από τους τοπικούς και όχι μόνο φορείς. Ευχόμαστε καλή αντάμωση και εις το επανιδείν, με την «δέσμευση» να ανταποδώσουμε την φιλοξενία σε ένα δικό μας αντάμωμα, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας το Συρράκο!

Για περισσότερες φωτογραφίες μεταβείτε:

Βίντεο από την παρουσίαση του Συνδέσμου μας:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου