ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

15 Χρόνια «ΕΝ ΧΟΡΩ» με τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Έντονα συρρακιώτκο «χρώμα» είχε η επετειακή εκπομπή των 15 χρόνων της τηλεοπτικής παραγωγής «Εν Χορώ», με την οποία ο τηλεοπτικός σταθμός «Ήπειρος TV1» γιόρτασε στις 31/12/2014 την έλευση του νέου χρόνου (2015) και μεταδόθηκε ψηφιακά στη Β.Δ Ελλάδα μέσω Digea, δορυφορικά μέσω OTETV και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο.




Επρόκειτο για ένα μεγάλο ηπειρώτικο γλέντι όπου στους βασικούς προσκεκλημένους συγκαταλέγονταν χορευτές του Τμήματος Εμφανίσεων Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του συλλόγου, Παναγιώτη Γκίζα, ενώ μια από τις δέκα ορχήστρες που συμμετείχαν ήταν αυτή του Κώστα Γεροδήμου.


Η βραβευμένη παραγωγή, που είναι η παλαιότερη στον τομέα του πολιτισμού στην Ήπειρο και μια από της αρχαιότερες στην Ελλάδα, είναι δημιούργημα των Συρρακιωτών Ηλία και Δημήτρη Χ. Γκαρτζονίκα.
Οι 190 εκπομπές με τουλάχιστον 300 ώρες προβολής και, σχεδόν, 1000 ώρες καταγεγραμμένων πλάνων και συνεντεύξεων, συνοδευόμενες από πλούσιο αρχειακό υλικό, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες βάσεις οπτικοακουστικών δεδομένων όσων αφορά ιδιαίτερα στην ηπειρώτικη πολιτιστική κληρονομία. 
Αξίζει να καταγραφεί ότι η προσπάθειά τους είναι όλα αυτά τα χρόνια ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΗΣ κάτι που τους κατατάσσει πλάι στους πολλούς Συρρακιώτες οι οποίοι για χρόνια πρόσφεραν προς ωφέλεια του χωριού και του ευρύτερου τόπου τους.
Η πρωτοχρονιάτικη εκπομπή, που μεταδόθηκε άλλες δύο φορές, απετέλεσε ουσιαστικά μια εξωτερική υπερπαραγωγή, αφού η διάρκειά της ήταν, σχεδόν, 5 ώρες, ενώ συμμετείχαν 31 παραδοσιακοί μουσικοί όλων των ηλικιών και 50 χορευτές, στο όμορφο κέντρο «Λιθαρίτσια» των Ιωαννίνων.


            Φιλοξενούμενοι, εκτός του προέδρου ΣΣΙ, ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηπείρου Κώστας Σιαράβας, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, η περιφερειακή σύμβουλος Κέλλυ Καραμάνη, ο εκδότης του περιοδικού «ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ» Γιώργος Βασιλείου και ο π. πρόεδρος Συνδέσμου Ζαγορισίων Ιωαννίνων και σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του ηπειρώτικου Λαϊκού Πολιτισμού Πολύβιος Καρράς, οι οποίοι έδωσαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά και παρότρυναν τους «οικοδεσπότες» να συνεχίσουν την εκπομπή για πολλά χρόνια ακόμη με το ίδιο πάθος και γνώμονα την ποιότητα που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επίσης μεταδόθηκαν οι ευχές του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα.


Σημαντικό «ένθετο» της εκπομπής απετέλεσαν παράλληλα οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με ίδιο περιεχόμενο, σημαντικών Ηπειρωτών της πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτοί ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας (μεταδόθηκε μόνο στο διαδίκτυο λόγω προεκλογικής περιόδου) που εξήρε ιδιαίτερα τη διαχρονική αξία της εκπομπής «Εν Χορώ», ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ευρώπης Σπύρος Κωσταδήμας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καϊρου Γιώργος Καλλίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου Γιώργος Παπαδόπουλος,   ο Νίκος Σταμάτης της ελληνικής Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου, ο Μανώλης Νάκος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Στουτγάρδης και η Δήμητρα Πέτσα του Ηπειρωτικού Συλλόγου Φραγκφούρτης.
Για την ιστορία, μερικοί από τους μουσικούς που συμμετείχαν ήταν:
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Βαγγελιώ Χριστιά, Γιώργος Κούρτης, Κώστας Γεροδήμος, Νίκος Δάσκαλος, Γιώργος Πατσούρας, Κώστας Παϊλας, Βαγγέλης Νούσης, Δημήτρης Ευαγγέλου, Γιάννης Παππάς, Σοφία Ζώη.
ΚΛΑΡΙΝΟ:  Λευτέρης Σαρρέας, Κώστας Βέρδης, Μιχάλης Μπραχόπουλος, Γιώργος Γιαννακός, Κώστας Κάκκος, Βαλάντης Βρακάς.

Τέλος και στα πλαίσια της προβολής του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων από την τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» στις 9 και 11/1/2015 μεταδόθηκε σε επανάληψη η αναπαράσταση από τον σύλλογο του συρρακιώτικου γάμου στο Φεστιβάλ Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης το 1999 καθώς και μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του, η παράσταση στο φημισμένο θέατρο «Δόρα Στράτου» το 2001.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου