ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Αν. Γάτσιου.


Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου και υπό την αιγίδα της πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Συρρακιώτη φιλολόγου-συγγραφέα Δημητρίου
Γάτσιου με τον τίτλο ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - 49 ΜΙΚΡΕΣ ''ΙΣΤΟΡΙΕΣ'' το οποίο εξέδωσε ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων.
Πρόκειται για τη νατουραλιστική ηθογραφία μιας μυθικής, πλέον, πραγματικότητας, αυτής της συρρακιώτικης κοινωνίας περασμένων δεκαετιών όπως τη βίωσε ο συγγραφέας και αναδύεται
με τη γλαφυρή περιγραφή του συρρακιώτικου -κυρίως ποιμενικού- βίου, διανθισμένη με μια ειρωνεία, σχεδόν, καβαφική και έναν αισώπειο διδακτισμό, αναδεικνύοντας τη βαθιά αγάπη που
τρέφει ο συγγραφέας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το αγαπημένο Συρράκο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Χρήστος Σκαμνέλος, ο Πρόεδρος της τοπικής
κοινότητας Συρράκου κ. Γιώργος Βαΐτσης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτριος Δημητρίου, πολλοί πατριώτες και πατριώτισσες και Γιαννιώτες - Γιαννιώτισσες.

Το βιβλίο παρουσίασαν η δημοσιογράφος κ. Αρετή Στασινού και η φιλόλογος - συγγραφέας κ. Μαρία Τσούπη. Την παρουσίαση συντόνισε η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Καλλιόπη (Πόπη) Μπούτικου.


Βιβλιοκριτική


Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων προέβη στην έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Γάτσιου με τον τίτλο Μεταξύ Μύθου και Πραγματικότητας, 49 μικρές «Ιστορίες». Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Σύνδεσμος συνεχίζει την παράδοση διεκπεραίωσης εκδόσεων βιβλίων συμπατριωτών μας και συμβάλλει στην αποθησαύριση και συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Συρράκου, καθιστώντας το πνευματικό εργαστήρι αντάξιο της ιστορίας του και της παλιάς του αίγλης.

Ως προς το περιεχόμενο τα κείμενα αυτά αφορούν  μικρές αυτοτελείς ιστορίες που απεικονίζουν διάφορες πτυχές  της ζωής  άλλων εποχών και ως προς τον τρόπο γραφής τα χαρακτηρίζει το ιδιαίτερο ύφος  με την αμεσότητα, τη γλαφυρότητα, την απλότητα, την οριακή αλλά προσεγμένη χιουμοριστική χροιά και η ανεπιτήδευτα  λογοτεχνική γλώσσα, προσαρμοσμένη στο χαρακτήρα των πρωταγωνιστών.
 Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει μια πρωτοτυπία ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή του. Στις 380 σελίδες του ενυπάρχει  πληθώρα λαογραφικών στοιχείων τα οποία αποδίδονται με αμιγώς λογοτεχνικό τρόπο που συναρπάζει τον αναγνώστη.  Τα λαογραφικά αυτά στοιχεία αφορούν κατά κύριο λόγο ανθρώπινες συμπεριφορές και χαρακτήρες καθώς και την καθημερινότητα , χωρίς αυτά να είναι αυτοσκοπός.  Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα σε συνδυασμό με την εκφραστική δεινότητα του συγγραφέα με ένα λόγο καθαρό και αληθινό, το καθιστούν  ευχάριστο ανάγνωσμα και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Σε αυτό συμβάλλει και η τεχνική  εναλλαγής ποικίλων συναισθημάτων όχι μόνο από ιστορία σε ιστορία, αλλά και μέσα στο ίδιο θέμα. Η λογοτεχνική του μορφή το καθιστά προσιτό και αρεστό και στις νεότερες γενιές, που δε φαίνεται να τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στα παλιά, με εξαίρεση τη χορευτική παράδοση.   

   Τα θέματα που θίγονται μπορεί να φαίνονται οικεία για τους γεροντότερους Συρρακιώτες, όμως ο συγγραφέας χαρτογραφεί και περιγράφει χαρακτήρες και σχέσεις με αφορμή κάποια γεγονότα παλιά, που εμπεριέχουν όμως διαχρονικές αξίες. Με μαστοριά και δεξιοτεχνία πλάθει ευχάριστα αφηγήματα και διαλόγους. Ο κάθε αναγνώστης που βίωσε τις ανάλογες καταστάσεις αντιλαμβάνεται άμεσα τη μεγάλη του αγάπη για το χωριό του και τους συγχωριανούς του.
Θεωρώ ότι Ο Δημήτρης Γάτσιος με τη συγγραφική του δεινότητα και τη λογοτεχνική του πένα παρουσιάζει γλαφυρότατα τη συρρακιώτικη κοινωνία πολυεπίπεδα. Επομένως είναι ένα βιβλίο που αξίζει να κοσμεί τη συρρακιώτικη βιβλιογραφία, αλλά και να φτάσει ως λογοτεχνικός και λαογραφικός πλούτος σε κάθε συρρακιώτικο σπίτι, γιατί προσπάθησε με σθένος να μοιραστεί ιδέες, έννοιες, συναισθήματα, αναμνήσεις και αναπλάσεις βιωμάτων ως Συρρακιώτης με Συρρακιώτες.

Ως προς τον τρόπο διακίνησης και διάθεσης του βιβλίου σας ενημερώνουμε ότι αυτό θα πραγματοποιείται στα γραφεία του Συνδέσμου κάθε Παρασκευή  18.00 - 21.00. Επίσης μπορείτε να το προμηθευτείτε τηλεφωνώντας στον Πρόεδρο κ. Ιπποκράτη Αλέξη, στο κιν. 6977921426. Σύντομα θα διατίθεται και από τους άλλους Συνδέσμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου