ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Σ.Σ.Ι
ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιμέλεια και υποστήριξη του ιστολογίου: Απόστολος Ι. Μάκης

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων στην Ορεστιάδα - Αδριανούπολη



Το ταξίδι ήταν μακρινό γι’ αυτό και δόθηκε ως ώρα αναχώρησης 06:30 το πρωί. Και πράγματι 06:30 τα δύο λεωφορεία ξεκίνησαν. Πρώτος σταθμός ήταν έξω από τη Βέροια για έναν καφέ. Η επόμενη στάση ήταν στην πανέμορφη Καβάλα για λίγο ψαράκι και μια μικρή βόλτα στην παραλία της πόλης, απ’ όπου είχε κανείς την ευκαιρία ν’ αγναντέψει τα κάστρα της πόλης, της βορειότερης πόλης του Αιγαίου Πελάγους που υπήρξε η εμπορική και πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου και τη Θράκη.

Το 49 μ. Χ., εδώ αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος για να μεταδώσει το κήρυγμα του ευαγγελίου στον Ευρωπαϊκό χώρο. Στους Φιλίππους  βαφτίστηκε η πρώτη Χριστιανή, η Λυδία η Φιλιππησία και εδώ δημιουργήθηκε η πρώτη χριστιανική κοινότητα στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η κ. Δήμητρα Εξάρχου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους εκδρομείς και να τους δώσει κάποιες πληροφορίες για την παλιά και τη νέα Εγνατία οδό. Ο αρχηγός της εκδρομής, κ. Ιπποκράτης Αλέξης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έκανε ξενάγηση των περιοχών από τις οποίες περνούσαν εναλλάξ στα δύο λεωφορεία.
Επόμενη στάση ήταν η Κομοτηνή για έναν καφέ σε μία από τις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης. Και το ταξίδι συνεχίστηκε για να φτάσουν οι εκδρομείς , μετά από 13 ώρες δρόμο, στην πόλη της Ορεστιάδας. Η Ορεστιάδα ήταν και ο προορισμός του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 15 -16 - 17 Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχει στο 15ο αντάμωμα των Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης, προσκεκλημένος από τον φετινό οικοδεσπότη, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Β. Έβρου και Φίλων «Απειρωτάν» και τον Πρόεδρό του, κ. Σπύρο Ευσταθίου.
Οι Συρρακιώτες είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και την Αδριανούπολη, σε απόσταση ενός τετάρτου από τα σύνορά μας. Η κ. Αποστολία, γιατρός, που πήρε την ειδικότητά της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέλαβε την ξενάγησή μας στην παλιά πόλη, όπου απολαύσαμε και τον καφέ μας ή το παγωτό μας. Στη συνέχεια όλοι μαζί επισκεφτήκαμε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο δυτικών συμφερόντων για τα ψώνια μας. Κατά γενική ομολογία εκεί συναντήσαμε λιγότερες μαντήλες απ’ ό,τι στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Η Πόλη, που με τη συνθήκη των Σεβρών του 1920 είχε περάσει σε ελληνικά χέρια, έχει αποδεχτεί τα Δυτικά πρότυπα ζωής σε μεγάλο βαθμό.
Κατά την επιστροφή  μας τα λεωφορεία σταμάτησαν για έναν καφέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επόμενος σταθμός ήταν η Ξάνθη. Εκεί οι εκδρομείς επισκέφτηκαν την παλιά Πόλη, γεύτηκαν τα μεζεδάκια της με ένα κρασάκι, αγόρασαν τα λουκούμια και τα στραγάλια τους και το ταξίδι συνεχίστηκε μέχρι την Ασπροβάλτα για ένα καφεδάκι στην παραλία της. Με μια ολιγόλεπτη στάση έξω από τη Βέροια, οι εκδρομείς ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους επιστρέφοντας στον προορισμό τους λίγο μετά τις 11 ο βράδυ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου